BIBLIOTECA “ANTON DURCOVICI” A FOST INAUGURATĂ

Biblioteca Fundației “Anton Durcovici” a fost inaugurată vineri, 21 august 2020, în prezența episcopului Diecezei de Iași, PS Iosif Păuleț, a autorităților centrale și locale și a numeroși invitați. Fundația își consolidează astfel cele trei obiective principale: educație, cultură și sprijin.

Evenimentul a debutat cu celebrarea Sfintei Liturghii în Biserica “Sf. Tereza”, la finalul căreia a fost sfințită icoana din mozaic aflată pe frontispiciul bisericii. Icoana este rezultatul comunității, în special a credincioșilor parohiei, care purtând numele patroanei spirituale au contribuit la realizarea ei.

Momentul de inaugurare a Bibliotecii “Anton Durcovici” a fost precedat de scurte alocuțiuni deschise de directorul Fundației, Dragoș Toma: “Astăzi ne bucurăm pentru comunitatea noastră, pentru Romanul nostru pe care-l vrem un municipiu reper al credinței, al culturii, al educației. Am reușit împreună, membri fondatori, membri simpatizanți sau binefăcători, ca uniți prin credință și iubindu-ne locul pe care îl numim acasă să dăm naștere în ultimii 2 ani, unei alternative viabile pentru educația timpurie: să deschidem Gradinița cu program prelungit Anton Durcovici, să revitalizăm spațiul cultural prin activități diverse, lunare, și iată astăzi să deschidem o bibliotecă publică, bibiliteca închinată aceluiași om devenit model pentru întreaga biserică Romano-Catolică: episcopul martir Anton Durcovici.”

Primarul municipiului Roman, dna. Roxana Iorga, a apreciat în mod public strânsa colaborare avută cu Fundația “Anton Durcovici” și a înmânat reprezentaților acesteia un document de recunoaștere a contribuției aduse vieții culturale și spirituale.

Bibiliteca aflată la demisolul grădiniței dispune de 10.690 de volume, adunate prin grija Parohiei “Sf. Tereza” de la diferiți donatorilor cunoscuți sau anonimi, cu toții iubitori de carte. Inventarierea a fost finalizată, prin grija pr. paroh Pavel Chelaru, la data de 26 mai 2020, dată la care a avut loc și luarea în posesie de către Fundația “Anton Durcovici”. Valoarea cărților a fost estimată la 95.460 lei.

După tăierea panglicii, a urmat binecvântarea bibliotecii de către PS Iosfi Păuleț și semnarea în cartea de onoare. Programul s-a încheiat cu un remember al corului Bisericii Catolice din Roman și cu vizitarea grădiniței de către autorități și invitați.