MOMENT DE RUGĂCIUNE ÎN CENTRUL ROMANULUI

MOMENT DE RUGĂCIUNE ÎN CENTRUL ROMANULUI

Duminică, 21 ianuarie, în piața Roman-Vodă a avut loc un moment de rugăciune pentru unitatea creștinilor. Evenimentul a fost organizat pentru prima dată în centrul municipiului, fiind sprijinit de organizațiile religioase și culturale din oraș. Sute de romașcani au aprins o lumânare pentru unitate.

Momentul a debutat la orele 16.00, în prezența mai multor preoți. Cel care a deschis evenimentul a fost Dragoș Toma, directorul Fundației ANTON DURCOVICI: „Astăzi, aici în fața lui Roman Mușat, evenimentul este marcat pentru prima dată la inițiativa unui grup de credicioși. Inițiativă la care au aderat și organizațiile religioase și culturale din oraș: Asociția Vincențiu de Paul, Iubire și Speranță, Mușatinii, Academia Petru Tocănel și nu în cele din urmă, Fundația Anton Durcovici. Evenimentul cuprinde o serie de alocuțiuni, o binecuvântare oferită de preoții prezenți, urmând apoi o procesiune, purtând o candelă aprinsă pentru acest deziderat.”

Au luat cuvântul Relu Butnariu – muzeograf în cadrul Muzeului de Istorie, avocatul Alexandru Iștoc, Mihaela Balint – președintele Acțiunii Catolice „Sfânta Tereza”, Viorica Spătaru – președintele Fundației „Anton Durcovici”, pr. Paul Mîrț – președintele Academiei „Petru Tocănel” și preotul Mihăiță Popovici.

„Eu sunt o dovadă că poate exista unitate și înțelegere între persoane de confesiuni diferite. Sunt romano-catolic, iar soția mea este ortodoxă. Cred că dialogul nu înseamnă diluarea propriei identități. Valorile creștine nu trebuie să ne facă să renunțăm la dialog, ci dimpotrivă trebuie să ne apropie unii de alții. Dacă avem o conlucrare între culte, nu înseamnă că avem și o trădare a identității noastre”, a spus Alexandru Iștoc.

„Suntem aici pentru a ne cunoaște mai bine, pentru a ne apropia de Dumnezeu și a mărturisi împreună valorile creștine. Unitatea creștină este darul Duhului Sfânt care se va împlini când Dumnezeu dorește. Până atunci trebuie să depunem eforturi pentru o mai bună înțelegere între noi. Trebuie să dăm mărturie că suntem ucenici ai lui Cristos, având dragostea ca liant”, a spus Viorica Spătaru.

„Este un moment în care ne rugăm pentru unitate și cerem binevântarea lui Dumnezeu pentru a continua proiectele comune. Sperăm ca prin celebrările noastre și prin acest eveniment să ne amintim de dorința lui Isus: Ca toţi să fie una!”, a  spus pr. Paul Mîrț, președintele Academiei „Petru Tocănel” din Roman.

„Mă apropii de încheierea misiunii mele de preot cu această speranță, aceea că dorința Mântuitorului nostru Isus Hristos, ca toți să fie una va fi îndeplinită. Ne apropiem de anul 2054, an pe care eu nu îl voi trăi, dar sunt conștient că va fi un an de referință. Un an care astăzi ne poate ridica semne de speranță și de întrebare”, a declarat preotul Mihăiță Popovici.

După momentul de rugăciune și seria de alocuțiuni, romașcanii au pornit în procesiune în jurul Casei de Cultură a Sindicatelor, cântând și ținând în mâini candele aprinse. Momentul s-a încheiat la orele 17.00, cu depunerea lumărilor în fața unor icoane reprezentative.

Evenimente similare au loc în fiecare an în marile orașe, în perioada 18-25 ianuarie, menite să marcheaze „Săptămâna de rugăciune pentru unitatea creştinilor” sau „Sătpămâna ecumenică”, așa cum este cunoscută în Biserica Ortodoxă.

FundatiaDurcovici

Lasă un mesaj