S-a pus piatra de temelie pentru prima școală catolică din Roman

Duminică, 10 decembrie, la Biserica „Sfânta Tereza” a fost lansată în mod oficial Fundația „Anton Durcovici”. S-a pus astfel piatra de temelie a primei școli catolice din Roman. Evenimentul a debutat la orele 17.00 în prezența episcopului Diecezei de Iași, Petru Gherghel, a autorităților locale, a numeroși preoți și invitați.

Deschiderea a fost făcută de preotul paroh, Pavel Chelaru, care și-a exprimat bucuria de a fi membru fondator și gazdă în același timp. După rugăciunea comună, la care i-a îndemnat pe credincioși a urmat expunerea de motive care au stat la baza Actului Constitutiv al Fundației „Anton Durcovici”.

Dragoș Toma, directorul Fundației, a fost cel care a vobit în deschidere, făcând   și prezentarea fiecărui invitat: „Nu tăiem astăzi o panglică fizică a sediului nostru, însă tăiem panglica angajamentelor noastre. Sunt onorat să fiu în fața dumneavoastră și vreau să credeți împreună cu mine că această Fundație se va dezvolta frumos în municipiul nostru”.

Viorica Spătaru, președintele Fundației, a sintetizat obiectivele și pașii propuși pentru viitor. Aceasta a răspuns și la o serie de întrebări esențiale pentru cei prezenți: de ce Anton Durcovici ales drept model?, De ce un episcop?, De ce un martir legat de copii?

Decanul Facultății de Teologie Romano-Catolică din Iași, pr. Ștefan Lupu, a conturat în mesajul său aspecte din viața episcopului care devenea martir într-o zi de 10 decembrie, cu 66 de ani în urmă.

Episcopul Petru Gherghel, a vorbit despre însemnătatea implicării lui Anton Durcovici în a face bine pentru cei din jur, precum și despre importanța existenței acestei fundații și a celor care o sprijină pentru a-și atinge obiectivul.

Ca un mesaj al solidarității și comuniunii celorlalte ONG-uri cu Fundația, tinerii de la Asociația Cultural-Artistică „Gong” din Roman au rostit mesajul lor prin versuri.

Primarul Lucian Micu a salutat și el inițiativa: „O comunitate unită se construiește prin generozitate, grija față de cei din jur, prin solidaritate și respect. În calitate de primar, vreau să vă mulțumesc pentru exemplul pe care-l oferiți tuturor, pentru pasiunea și efortul pe care le depuneți pentru ca proiectul realizat prin această Fundație să devină realitate. Este o onoare pentru mine să vă stau astăzi alături și vă promit că voi face tot ceea ce-mi stă în putere să vă sprijin, pentru ca, împreună, să construim un viitor frumos pentru orașul nostru”.

Au mai luat cuvântul reprezentantul unităților școlare, directorul Colegiului Tehnic „Danubiana” Roman, prof. Leonard Vacaru și reprezentantul mediului de afaceri, ing. Gelu Giurgilă.

Cei prezenți au putut deveni membri ai Fundației, prin completarea unui simplu formular. Cel cu nr. 158 a fost semnat de o persoană ortodoxă, ca semn al unității creștine.

La orele 18.00, evenimentul a continuat cu sfântă Liturghie celebrată de PS Petru Gherghel, la finalul căreia a dat mărturie despre Anton Durcovici chiar fostul său elev, preotul Anton Despinescu în vârstă de 90 de ani.

Lansarea s-a încheiat cu un moment de socializare a invitaților.