Șezătoare în Aula Anton Durcovici (VIDEO)

Șezătoare în Aula Anton Durcovici (VIDEO)

Sâmbătă, 16 februarie 2019, pe parcursul a peste şapte ore, în Roman, în aula „Anton Durcovici” a Parohiei „Sfânta Tereza a Pruncului Isus” s-a desfăşurat şezătoarea cu tema „Hai să dăm mână cu mână cei cu inima creştină”. Gazde au fost membrii Acţiunii Catolice din această parohie. Au participat peste 130 de acţionari, din parohiile Roman „Isus, Bunul Păstor”, Barticeşti, Valea Mare, Tămăşeni, Adjudeni şi Sagna, care au purtat cu mândrie portul popular tradiţional din zonele de unde provin.

Am dorit astfel să aducem în actualitate tradiţiile satelor din zona Roman, în vederea încurajării valorilor autohtone ale credinţei şi culturii neamului.

Am avut şi oaspeţi dragi, pe Preasfinţitul Aurel Percă, episcop auxiliar, pr. Alois Moraru, pr. Iosif Dămătăr, pr. Francisc Fărcăşel, muzeograful Relu Butnariu, preotul ortodox Vasile Strat împreună cu credincioşi ortodocşi.

Activitatea s-a înscris şi în preocupările Fundaţiei „Anton Durcovici” de susţinere şi formare prin şcoală pentru viaţă a copiilor şi tinerilor.

Au animat un crâmpei din viaţa satului, arătând că mai există şezători cu basme şi cu ghicitori. Ştiind că omul de la ţară vede în şezătoare un prilej bun de a mai pune ceva la cale, a face un lucru, dar şi de a se odihni, a se recrea, de a mai schimba o vorbă cu oamenii, într-un cuvânt de a socializa.

După datina creştină, pr. paroh Pavel Chelaru a început şezătoarea cu o rugăciune, un cântec sugestiv: „Leagă-ne, Doamne” şi o urare.

Tradiţiile creştine legate de şezătoare în zona Roman la comunităţile catolice şi ortodoxe ne-au fost prezentate de Relu Butnariu.

Pe tot parcursul şezătorii au răsunat melodii populare cu cântece „nemaicântate”, spuse adeseori, la clacă şi la şezători.

Ne-au cântat şi ne-au încântat familia Ioniţă Nelu şi Maria, Ştefania Martoncă, Valeria Băieţel, copilul Andreea Frona, Constantin Matei Creangă şi Maricica Mihoianu, preotul ortodox Vasile Strat, cântăreţi instrumentişti Marin Barticel, Paul Demişcă, iar un grup de copii de la Şcoala generală nr. 11 Roman, conduşi de Simon Minodora, ne-au prezentat un frumos program artistic. La programul artistic al şezătorii şi-au adus contribuţia şi membri ai Acţiunii Catolice din Barticeşti.

Au mai fost prezentate obiecte tradiţionale de lucru aduse de familia Lucaci Petru şi Maria şi de familia Ioniţă Nelu si Maria. Portul popular, cu ornamentele lui deosebite ne-a fost explicat de Felicitas Farcaş şi Maria Berea, iar lucrul manual de Otilia Antoci, Tereza Balint, Valerica Dorcu şi Maria Alexandru.

Un moment plin de emoţie a fost atunci când în sală au răsunat acordurile cântecului pentru unitatea română şi creştină, prinzându-ne cu toţii în horă.

Tradiţii populare în filatelie au fost prezentate de Alexandru Holderbaum, într-un grupaj de timbre tematice.

Copiii şi tinerii ce lucrează în atelierul de creaţie parohial „Anton Durcovici” ne-au oferit o expoziţie cu vânzare de obiecte tradiţionale de 1 şi 8 martie.

În cele din urmă, gospodinele ne-au oferit bucate alese, tot tradiţionale, cu reţete de la mame şi bunici.

Şezătoarea s-a încheiat cu o rugăciune şi împreună am cântat Hora Unirii şi „Leagă-ne, Doamne”, iar părintele paroh Pavel Chelaru ne-a transmis şi urarea de rămas bun şi de încurajare pentru continuarea tradiţiilor.

A fost o activitate inedită, emoţionantă ce ne-a întărit în credinţă şi ne-a făcut să ne simţim mândri că suntem creştini moldoveni.

Viorica Spătaru

FundatiaDurcovici

Lasă un mesaj