Simpozion naţional „Fericitul episcop martir Anton Durcovici” (ercis.ro)

Data de 29 septembrie 2018 a reprezentat un moment important pentru comunitatea romano-catolică din municipiul Roman. Fundaţia „Anton Durcovici” a fost gazdă celor care au vrut să cinstească memoria eroului martir, devenit simbol al Diecezei de Iaşi, în cadrul simpozionului naţional „Fericitul episcop martir Anton Durcovici”.

Cuvântul de deschidere al activităţii i-a aparţinut PS Petru Gherghel, care a subliniat încă o dată importanţa figurii emblematice a fericitului Anton Durcovici şi legătura acestuia cu Romanul. După ce a dat citire testamentului scris de episcopul martir, cu trimitere directă la municipiul Roman, PS Petru a remarcat activitatea intensă a fundaţiei, deschisă în urmă cu doar zece luni.

A urmat salutul din partea pr. Pavel Chelaru, parohul bisericii „Sfânta Tereza a Pruncului Isus” din Roman, care a vorbit despre necesitatea implicării din partea Bisericii în educaţie, implicare vizibilă prin Fundaţia „Anton Durcovici”. Totodată acesta a transmis un cuvânt de încurajare pentru membrii fundaţiei şi pentru părinţii care au ales să treacă pragul instituţiei pentru a oferi o educaţie integrală propriilor copii.

Următoarea intervenţie a fost cea a doamnei Roxana Iorga, viceprimarul municipiului Roman, activitatea bucurându-se de susţinerea Primăriei şi Consiliului Local Roman. Aceasta a apreciat rezultatele fundaţiei, rezultate pe care le-a apreciat ca fiind „importante şi caracterizate de modestie”.

Simpozionul a însumat o serie de şapte activităţi prezentate de preoţi sau persoane laice. Moderator a fost Dragoş Toma, directorul fundaţiei, care a precizat că prin acest proiect a urmărit să încununeze cele patru conferinţe culturale organizate până în prezent, conferinţe dedicate celui care a avut o viaţă închinată lui Dumnezeu şi şcolii din umbra Bisericii.

Prima activitate a fost prezentarea cărţii Fericitul Anton Durcovici, mărturisitor al credinţei şi prizonier al iubirii, care îl are ca autor pe PS Petru Gherghel, publicată la Editura „Presa Bună” în 2018. Prezentarea a fost făcută de pr. Alois Moraru, parohul bisericii „Sfântul Iosif” din Barticeşti, care prezentat auditoriului întregul parcurs al acestei ultime scrieri despre Anton Durcovici.

Fiorul poetic a venit să completeze emoţia evenimentului cu o suită de versuri scrise de Valeriu Anania, Costache Ioanid şi Dumitru Solomon în interpretarea tinerilor actori de la Trupa de Teatru „Gong”. Pe scenă au urcat Vlad Pânzaru, Diana Grumezescu, Ştefan Duminică şi Tatiana Andrei.

Al treilea moment a fost reprezentat de conferinţa „Educaţia şi harul spiritului”, susţinută de psihologul Ana Maria Ciobanu, care şi-a propus să prezinte părinţilor, cu titlu de sugestie, modalităţi pe care dumnealor le pot îmbrăţişa în viaţa de zi cu zi, pentru a-i învăţa pe copii care sunt adevăratele valori spirituale.

A urmat un moment de socializare, invitaţii având ocazia să primească din mâinile PS Petru Gherghel, cartea prezentată cu ocazia evenimentului.

Partea a doua a simpozionului a continuat cu sfânta Liturghie, oficiată în biserica „Sfânta Tereza a Pruncului Isus”. S-a continuat cu un moment muzical, corul fundaţiei intonând Imnul Fericitului Episcop Martir „Anton Durcovici”, urmând apoi un duet instrumental: doamna Gabriela Mateeş la vioară şi doamna Emilia Giurgi la pian, au interpretat piesa „Largo” de Händel.

Seara s-a încheiat în compania regizorului Teatrului din Clopotniţă Bacău, domnul Ion Coşa – care a adus pe scena aulei „Anton Durcovici” tineri actori. Aceştia au pus în scenă piesa de teatru „Scapă cine poate”, adaptare după „Visul unei nopţi de vară” de William Shakespeare.

Următoarea activitate la care organizatorii se gândesc deja este cea din 10 decembrie 2018, atunci când se va împlini un an de zile de la deschiderea oficială a Fundaţiei „Anton Durcovici” din Roman.